Vi är ju Bajare, i alla lägen. Men visst ligger en sektion oss mer om hjärtat än andra. Vi säger inte att Vi har järnkoll på laget, eller att vi är den ultimata hockeyexperterna. Men detta är en av de saker vi brinner för. Och har åsikter om. Så är det bara.

måndag, februari 04, 2008

Om sanning och konsekvens.

Det kan knappast ha undgått någon att Bajen spelade en fredagsmatch i Siljanland i helgen. Att vi skulle få pisk på isen var knappast någon vågad gissning. Liksom att det skulle stökas, det var så att säga ödesbestämt redan innan. De riktigt stora resorna som drar folk gör det för att det utlovas härjningståg. "Leksand away- fukkin´love it!". Tydligare kan det inte sägas, självklart kan man sin John King.
Hockeyn har varit tydliga med att de varit öppna för alla, och det har de gjort rätt i. De grumliga avstängningar som det fipplades med för några år sedan, gynnade knappast föreningen. Att fan och hans moster bojkottade hockeyn som en följd därav, vissa supportergrupper gick ut och organiserade var knappast heller klockrent, där begicks misstag åt båda hållen. Grejen är senare som följd av det att ledare i Hockeyn har stått upp i media och försvarat sina supportrar, de supportrar som faktiskt engagerat sej i föreningen, det är också förståeligt. Majoriteten av Hammarbyleden har behandlat Hockeyn med kall ignorans, vilket är värre än hat enligt denna bloggs mening.
Tidvis har upp till 20-30 % av publiken utgjorts av casuals/huliganer/kategori C-supportrar. Naturligtvis pga det låga antalet åskådare i övrigt. Denna stora majoritet har starkt bidragit till den stämning som trots allt har funnits på Hovet.
Det har nästan alltid gått bra. En del mediahändelser har bara varit en produkt av sensationsjournalistik, och Bajen är en favoritslagpåse i media. Men ibland går det överstyr, och det verkar det ha gjort i detta fall. Läktarstormningar som rapporteras i media ska man ta med en nypa salt, men skador är skador hur man än vinklar det. På senare tid har det på Bajen arrangemang förstörts dels på bortaarenor, dels våra egna bussar, vår egen klubblokal, och vår egen hockeylada. Genom att omfamna alla som kommer till hockeyn banar vi väg för såna här händelser, det är smällar man får ta om man vill vara öppen för alla. Och Bajen har ju en tradition att göra folk av strulputtar, så vilka ska man sålla bort egentligen.

De enda som verkar avhända sej ansvaret här är de som faktiskt visat Läxingarna vad läktarkultur är. Hammarby Hockey kommer få en nota som man säger sej villig att betala. Detta med avbetalningsplaner till höger och vänster, så där tas det ansvar. På Bajens nätforum problematiseras anklagelserna tills man kommer fram till att inget alls hände i Läxand. Dalmasar skriver kors och tvärs, de är arga och hoppas vi konkar. Och chansen är överhängande att vi gör det.
Vilken ödets ironi, om det bleve fansen i slutändan som sänker klubben. Inte kronofogden, inte gamla pissiga styrelser, inte ointresse från marginalpubliken, utan våra äkta, engagerade fans!
Vilken t-shirt det skulle bli! Och vad stolta de skulle vara.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida